vrijdag 15 april 2011

Tekstschrijver

Als tekstschrijver moet je veel weten van de Nederlandse taal, grammatica en interpunctie. Dat is natuurlijk een hoofdregel vak het vak, daar opdrachtgevers dat ook verwachten. Tekstschrijvers goochelen met woorden, zinnen en alinea’s dat het een lieve lust is. Allerlei onderwerpen worden aangehaald en vloeien voort uit de pen van de schrijver. Een uitdagende baan die geen dag hetzelfde is. De tekstschrijver schrijft uw daden op papier.

Correcte teksten
Omdat het best lastig is je altijd correct uit te drukken in onze taal, schakelen veel mensen een tekstschrijver in. Deze heeft over het algemeen meer verstand van taalregels, spelling, grammatica en interpunctie. De opdrachtgever is ervan verzekerd dat zijn woorden mooi en prettig leesbaar op papier komen te staan. Taal is toch vaak het visitekaartje van een professioneel bedrijf. Het is dus zaak om daar serieus mee om te springen.

Vraag en aanbod
Wat een tekstschrijver schrijft is geheel afhankelijk van de vraag die hem gesteld wordt. Over onderwerpen kunnen we een grote lijst samenstellen, maar zelfs dan zul je nog niet alles benoemen. De tekstschrijver leeft zich uit op papier in de vorm van brochures, jaarverslagen en samenvattingen. Ook wordt hij ingeschakeld voor columns, reportages en volledige artikelen. Wat dat betreft, een professioneel tekstschrijver gaat niks uit de weg!

Weblog
Altijd al benieuwd hoe een tekstschrijver nu precies werkt? Hoe zijn dag eruit ziet? Grijp je kans, want op dit weblog, sta je rechtstreeks in contact met een professioneel tekstschrijver. Aan de hand van korte artikeltjes laat hij je kennismaken met zijn werkzaamheden en geeft hij voorbeelden van recent afgeronde klusjes. Als je het vak wil leren, heb je aan deze weblog een goeie.

Opleiding tot tekstschrijver
Een opleiding tot tekstschrijver is er niet echt. Hoewel de meeste tekstschrijvers ervaring hebben door het schrijven van journalistieke teksten, copywriting, reclameteksten of een clubblaadje, zijn er ook genoeg die zich zonder schrijversachtergrond op de pen storten. Tegenwoordig bieden LOI en NHA wel cursussen copywriting aan, hoewel dit vak toch nog wat verschilt van de tekstschrijver. Mocht je willen weten welke ervaring je tekstschrijver heeft, kun je altijd om een portfolio vragen. De meeste tekstschrijvers zullen dit graag met je delen.